Materialer og vejledning



Følgende skal du selv medbringe.
(Hvis vi malere udendørs er de her nævnte ting der skal medbringes, IKKE retvisende)

Det er vigtigt at have kvalitets-materialer i akvarel. Men hvis du er nybegynder, kan det dog blive meget dyrt, at anskaffe sig alt og det er også vanskeligt, at vurdere hvad der skal købes. Jeg forsøger efterfølgende at lede dig gennem eventuelle køb.
Der er dog nogle ting du kan låne/købe af mig, hvad fremgår af teksten.

 1.       Akvarel farver.

Kan købes enkeltvis i små skåle, eller i tube. Hvis du ikke har malet med akvarel før, anbefaler jeg du ikke forkøber dig, for farver er dyre.
Overvej i stedet at købe en æske med farver og eventuel pensel til.

(For god ordens skyld: Cutmann fra W&N er ikke lysægte, men de kan bruges som begynder sæt. Jeg vurderer at du på sigt vil benytte dig af de professionelle akvarelfarver fra W&N, hvis du vil fortsætte med at male med akvarel, men disse farver er noget dyrere end Cutmann.)

Jeg bruger selv Winsor og Newton og Daniel Smith begge i tuber – disse mærker er lysægte og derfor meget dyre, det er derfor jeg henviser til nogle andre mærker, der er billigere.

Jeg stiller mine gamle akvarelfarver i tube gratis til rådighed under kursus, men det er ikke sikkert, at der lige er den farve du gerne vil male med.

Akvarelfarver fås i små beholdere (pans) eller i tuber, som nævnt ovenfor.
Køb et sæt med pans og få farver til at begynde med.
Hvis du beslutter at fortsætte med at male akvarel, kan det betale sig at købe farverne i tube og fylde op derfra, det er væsentlig billigere.

2.       Evt. farvevalg.
Se nederst på denne side.

3.       Pensler.

Vælg mellem akvarelpensler i naturhår, eller syntetiske hår.
I naturhår findes der mårhår, eller egernhår der holder ekstra godt på farven og vandet. De syntetiske hår er specielt udviklet til at efterligne naturhårene, og de pensler du finder på markedet i dag, er næsten lige så effektive som naturhårspenslerne. De dyreste koster op til et par tusinde kroner, den billigste syntetiske 16 kr.
Jeg vil anbefale størrelse 6 og 14 evt. også størrelse 20Papir.

Det er en videnskab, jeg prøver at gøre det enkelt.
300 g papir er det bedste fordi det ikke krøller, men 200 g er også brugbart.

Jeg stiller akvarelpapir til rådighed.  Du kan købe et ark (uanset størrelse) for kr. 5 pr. stk.
Jeg medbringer rigeligt, så der er nok til alle.

Om akvarelpapir.
Papir kan købes i ark, ruller eller blokke. Sidstnævnte bør kun købes rundtomlimede, d.v.s. limet på alle 4 sider. Hvis papiret kun er limet i en side, er der intet til at holde på det, når det bliver vådt, og de løse ender bukker op. Det er en meget uhensigtsmæssig måde at arbejde på, og man bør give sig selv de bedst mulige arbejdsbetingelser. Godt papir, gode pensler og kvalitetsfarver, indrette sin arbejdsplads, så man sidder godt, og har arbejdsredskaberne hensigtsmæssigt placeret.


Man kan godt male direkte på sit papir uden opspænding, dog fungerer alt papir bedre efter at have været fugtet og spændt op. Man kan sammenligne det med den forskel, der er mellem en tør kluds evne til at suge fugt til sig og en våd hårdt opvredet klud, som langt bedre suger og fordeler fugten på en jævn måde. Når man fugter sit papir for at spænde op, skal man sørge for, at det bliver jævnt fugtet over det hele, ellers vil overfladen blive ujævn, og farven vil lægge sig som små søer i de hulninger, der dannes. Det må heller ikke være alt for vådt, når man sætter klisterbåndet på, det skal være lige tilpas så tørt, at det nærmest ligner satin, når man holder det hen mod lyset. Sørg for, at klisterbåndet er syrefrit, hvad enten der bruges papir-klisterbånd eller malertape. Papirtapen (kan ikke fjernes fra akvarelpapiret) har den ulempe, at akvarellen efter endt arbejde skal beskæres.

4.       Blyant og tusch og lommekniv og et udgået kreditkort m.m.
En blyant 2B eller blødere og en tuschpen 0,3mm og Knetgummi eller et blødt viskelæder, og en lommekniv.

5.       2 vandbeholdere f.eks. dem som du kan købe med yoghurt i (Diameter ca. 12cm højde ca. 13 cm)
Du skal have spist  yoghurten, inden du medbringer dem (hø hø)

6.       En tallerken (hvid)af plast eller porcelæn ca. 15-18 cm i diameter til at blande farver på

7.       En køkkenrulle

8.       Masonit plade og en rulle malertape.
Til opklæbning (med malertape) af akvarelpapir. Pladen bør være ca. 2 cm større end akvarelpapiret.
Jeg medbringer disse plader, som kan lånes. 


9.       Hårtørrer.
Jeg har en med, men det upraktisk når vi alle sammen samtidig skal låne den.

10.   Godt humør

Tag noget gammelt tøj på som kan tåle malerklatter og eller et forklæde.


  Akvarel 5 gode regler:
1. En akvarel skal planlægges
2. Mal fra lyst til mørkt - dvs. Begynd med de lyseste valører og byg gradvist mørkere op
3. Begynd flydende og ubestemt og afslut med detaljer - dvs. Lås ikke maleriet af i begyndelsen, en mere ubestemt form og tone kan altid ændres senere
4. Begynd vådt og slut tørt - dvs. Det våde maleri er sværere at styre, lad det tørre og gå gradvist videre.
5. Begynd modigt og slut fejt - dvs. Begynd så frejdigt og modigt, som du nu vover, og bliv mere fej jo tættere du kommer på resultatet. Det bedste er at indprente sig de grundlæggende regler, og så sidenhen selv videreudvikle dem. Det er en god indstilling at have,  ikke at være bange, men at vove at risikere en akvarel, der ikke lykkes. Lad ikke noget være uprøvet, skulle det mislykkes, ja - så har man forhåbentlig lært noget af det. Det eneste man trods alt har ofret på sagen er et stykke papir og lidt farve. Kvalitetspapir kan i øvrigt males på begge sider. Akvarellens udtryk bygger på de tre ting, papir vand og farve. Men der er store forskelle på, hvordan det bruges og store forskelle på, hvilket papir det bruges på. De forskellige papirer reagerer ikke ens på de samme mængder af vand og reagerer tilmed forskelligt på de respektive farvers pigmenter. Men der må man selv prøve sig frem. Der findes ikke noget færdigstrikket skema. Vigtigt er det, at vælge et absolut kvalitetspapir. Papiret er lysbæreren og derfor næsten det vigtigste i akvarelmalingen. Der findes mange forskellige typer papir til akvarel, du må prøve dig frem hvad der passer dig.

 

Med venlig hilsen og på gensyn.
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på tlf. 40270510


 



Farvevalg

Dem med rød rund markering, er de mest nødvendige. Du kan i princippet nøjes med en blå, gul og rød – men det er tidskrævende altid at skulle blande andre farver ud fra disse tre farver.
Det er ikke afgørende ”et must”, at du har nøjagtig disse farver.